در حرفه شیرین قنادی یکی از اساسی ترین ابزاری که در راندمان کار تاثیر دارد قالب هاست که خود این ابزار های کاربردی به چند دسته تقسیم میشود .
۱-قالب های صنعتی(شیرینی پزی)
۲-قالب های دستی(شیرینی پزی)
قالب هایی را صنعتی مینامند که در ماشین آلات مورد استفاده قرار میگیرد که میتوان به قالب بیسکوییت -قالب آجیلی -قالب آلمانی زن وانواع دیگر قالب ها ذکر کرد که خود این محصولات به دسته های مختلفی تقسیم میشود که باید به آنها توجه کرد بر فرض مثال قالب دستگاه های آجیلی به دو نوع آلیاژتقسیم میشوند که در اصطلاح به آنها توپی گفته میشود توپی برنجی و توپی تفلون که بیشترین کاربرد را دارا میباشد که نصب هر کدام از این توپی ها به دستگاه آجیلی زن هم مربوط میشود استفاده از این نوع مواد جدا از نوع دستگاه هر کدام دارای مزایا و معایبی هم میباشد که به آنها میپردازیم .
اولین توپی از نوع برنجی هست که یکی از بهترین گزینه هاست برای نصب بر روی یک دستگاه آلمانی زن چرا که بخاطر حجم و وزن بالا اصطکاک خمیر با توپی بیشتر شده و محصول با کیفیت و بدون زدگی را به عرضه میرساند ولی در این نوع آلیاژمورد استفاده یک عیب وجود دارد که اکثر قنادان با آن مواجه هستند اولین مسئله که میتوان اشاره کرد وزن سنگین توپی هست که حمل را کاری بسیار سخت کرده از دومین معایبی که میتوان اشاره کرد هزینه بالای این توپی هاست و به این دلیل تنوع محصولات در گروی این موضوع میباشد این نوع توپی ها بیشتر به کسانی توصیه میشود که در انواع محدودطرح سفارشات انبوه گرفته و کیفیت برای مشتریان حائز اهمیت میباشد
در ادامه به نوع دوم قالب ها که عمدتا از جنس میباشد و بیشتر مورد استقبال قنادان قرا گرفته دلیل گرایش قنادان به این نوع توپی وزن سبک جهت تعویض توپی هاوقیمت مناسب تر این نوع توپی ها نسبت به توپی ها میباشد که این امر باعث تنوع بیشتر نوع شیرینی میباشدو فرصت بیشتری در اختیار تولید کننده شیرینی میگذارد که شانس بهتری برای دیده شدن در این بازار پر تنوع داشته باشد وشانس بیشتری برای سفاش محصولات پرطرفدار داشته باشد.
مبحث دیگری که به آن میپردازیم که شما را با کمترین هزینه به هدف شما یعنی تولید انبوه و تنوع محصول میرساند قالب سری زن است در قدیم در کارگاه های تولید شیرینی از قالب های تکی دستی که به اصطلاح (کاتر)گفته میشد استفاده میشد که این کار معایب زیادی به همراه داشت از جمله مواردی که به آن میتوان اشاره کرد این بود که قنادان عزیز میبایست زمان ونیروی بیشتری را صرف تولید یک نوع شیرینی میکردند که این کار باعث پایین آوردن راندمان کاری میشد ومحدودیت سفارش را در بر گیرد و همین امر باعث گردید که طراحان صنعتی به فکر حل مشکل و بالا بردن راندمان کاری باشد و محصولی به نام سری زن تولید گردید که در ادامه به نکاتی که تعیین کننده کیفیت میباشد اشاره میکنیم
1-دسته های نازل فشار باید کاملا تنظیم باشد تا بتواند خمیر را به صورت یکنواخت و یکدست تحویل داد
۲- باید توجه داشت بهترین مواد مصرفی که در متریال ساختار قالب مورد استفاده قرار میگیرد آلومینیوم میباشد که از استحکام بالایی برخوردار است وعمر بیشتری دارد
۳-اصل قالب ها باید بدلیل نکات بهداشتی از جنس استیل مورد استفاده قرار گیرد که اکثر قالب ها این مسئله را رعایت میکنند.
۴-اجزای تشکیل دهنده ی قالب ازدو جزءتشکیل گردیده که هر کدام وظیفه خود را به عهده دارند اولین جزءدیواره قالب هست که با قطر و ارتفاع سایز شیرینی را تعیین میکندو دومین جزءقالب فشاری هست که مشابه همان دیواره طراحی گردیده و وظیفه ی فشار رابعهده دارد و فرم دهی شیرینی را انجام میدهد که از دو جنس تفلون و آلومینیوم ساخته شده که تنها در قیمت تفاوت هایی ایجاد میکند و از لحاظ کارایی تقریبا مشابه هستند قالب های سری زن در تولید انبوه انواع شیرینی ها کاربرد دارد که انواع مختلفی که میتوان از آنها نام برد شیرینی آجیلی .کره ای بشقابی . مشهدی که قالب های بزرگ سری زن بیشتر این نوع شیرینی را تولید میکند در ادامه محصولی را به شما معرفی میکنیم.